Sydänkylien kevätretki löysi kokemuksia ja näkemyksiä Keski-Suomesta

Sydänkylien kevätretken matkalaiset Jämsän Saunakylän maisemissa

Lapuan Sydänkylien – Lakaluoman, Tiistenjoen ja Ylikylän – väen kaksipäiväinen linja-autoretki alkoi perjantaina 25.4.2025 aamusella. Ensimmäinen pysähdyspaikka, Virtain Killinkosken vanha tehdasmiljöö, tarjosi aamukahvien lisäksi paljon nähtävää.

Killinkosken vanhalla tehdasaslueella tutustuttiin muun muassa kutomakoneisiin.

Muun muassa Suomen ensimmäisen makaronitehtaan ja erilaisia tekstiilinauhoja sekä kangasmerkkejä valmistaneiden kutomojen tiloissa toimii nyt kahvila ja usean museaalisen näyttelytilan yhdistelmä. Killinkosken kyläyhdistys on keskeisessä roolissa vanhan tehdasalueen uuden elämän pyörittämisessä. Kesäaikaan toiminta työllistää toistakymmentä kyläaktiivia. 

 

Serlachius

Killinkoskelta matka jatkui Mäntän Serlachius-museoon, josta on tullut suomalaisen kuvataiteen ystävien pyhiinvaelluskohde. Museo on kävijämäärältään Suomen suurimpia taidemuseoita, jota enemmän väkeä käy oikeastaan vain Ateneumissa. Sydänkylien 30-henkinen joukkio testasi ja hyväksi havaitsi myös museoalueella toimivan Gösta-ravintolan. 

 

Suinula

Jämsässä sijaitseva Suinulan kylä on valittu Keski-Suomen vuoden kyläksi vuonna 2022 ja seuraavana vuonna samaan osoitteeseen ojennettiin valtakunnallisen Suomen Kylät ry:n kunniamaininta. Suinulassa retkue vieraili sekä nuorisoseuralla että kylätalolla. Kahdella lähekkäin toisiaan sijaitsevalla rakennuksella vaikutti olevan selkeä työnjako, ja ne täydensivät toinen toistensa mahdollisuuksia. Tämä antoi retkeläisille paljon ajateltavaa Tiistenjoen Nuorisoseuran ja Lakaluoman kylätalon markkinointiin. 

Suinulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Moisio esitteli kylätaloa josta löytyy esimerkiksi puutyötilat.

Suinulassa tavattiin myös läheisen Hallin kylän ”Hurmaava Halli” -kehittämishankkeen vetäjä. Hankkeen tavoitteena on houkutella F35-hävittäjien osavalmistukseen palkattavia uusia lentokonetehtaan työntekijöitä asettumaan Halliin asukkaiksi. Sydänkylien väki sai kuulla kokemuksia siitä, miten Halli on tavoittanut markkinoinnillaan alueelle työllistyviä uusia työntekijöitä.

- Olipa todella kiinnostavaa kuulla Hallin kokemuksia, meillähän on Lapualla aivan samanlainen tilanne edessä, kun Nammon patruunatehtaan työntekijämäärä kasvaa tulevina vuosina roimasti. Suinulassa vaikutuksen teki toteutettujen hankkeiden määrä ja se miten laajalta alueelta ja paljon bingo kerää väkeä paikalliselle nuorisoseuralle, Sydänkylät-hankkeen koordinaattori Marko Ämmälä pohdiskeli.

Suinulan kyläyhdistys kerää aktiivisesti kyläläisten tarinoita talteen.

 
 

Jämsän saunakylä

Lauantaina 26.4. linja-auto suuntasi Jyväskylästä kohti Jämsän Saunakylää, jossa vastassa oli monille tuttu kasvo, Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja, Lapualta kotoisin oleva Teppo Ylitalo. Tepon lisäksi Sydänkylien väelle esitelmöi Saunakylän voimanainen Saija Silén. Ylitalon ja Silénin puheenvuoroista on kirjoitettu omat erilliset artikkelit

Linkki Kotiseutuliiton artikkeliin

Linkki Saunakylään

Ylitalo kertoi, että juuri edeltävällä viikolla liitto oli myöntänyt seurantalojen korjausavustuksina yhteensä 502 000 euroa. Järjestöllä on 730 jäsenjärjestöä, pääasiassa kyläyhdistyksiä ja kaupunginosayhdistyksiä, niiden kautta kotiseututyöhön osallistuu noin 150 000 suomalaista.

Puheenvuorojen jälkeen väki tutustui alueeseen, jonne on tuotu 29 savusaunaa eri puolilta Suomea. Saunakylä ei ole museo, vaan saunat on taiten kunnostettu toimiviksi savusaunoiksi, joissa vierailijat pääsevät myös saunomaan kesälauantaisin. Lisätietoja paikasta ja aukioloajoista löydät osoitteesta: Saunakylä on savusaunojen elämyspuisto | Saunologia.fi Saunakylä on UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön kohde.

Alueelle on tuotu 29 savusaunaa eri puolilta Suomea

Saunakylään on parhaillaan valmistumassa hanketyönä kahvilarakennus, joka sekin on toisaalta siirretty hirsitalo. Varsin värikkään ja monipolvisen historian omaava saunakylä toimii nykyään pelkästään vapaaehtoisvoimin ja toimintaa organisoi 270 jäsenen Saunakulttuuri-yhdistys. Alueella vierailee vuosittain noin 8000 kävijää, joista noin puolet saunoo. Viime vuosien aikana kohde on noussut Himoksen rinnekeskuksesta tunnetun Jämsän kesäajan tärkeimmäksi matkailukohteeksi. Noin puolet kävijöistä tulee alueen ulkopuolelta. Jälleen yksi osoitus vapaaehtoistyön voimasta. 


Maivian pidot ja Elävät kylät-hanke

Nykyään Jämsään kuuluvasta Längelmäen osasta löytyy Maivian pidot -niminen perinteisessä hirsipirtissä toimiva juhlatalo ja catering-palvelu, joka toimii myös kesäaikana kesäasukkaiden ruokahuollon tukikohtana.

Maittavan lounaan lisäksi saimme kuulla kolmen kylän yhteisestä ”Elävät kylät” -nimellä vuosina 2019–2022 toimineesta hankkeesta. Pandemian takia hanke sai aikanaan vuoden jatkoaikaa, mutta Sydänkylien kannalta kiinnostavinta oli kuulla mitä on tapahtunut hankkeen jälkeen.

- Tämäkin keskustelu toi paljon ajateltavaa. Yksi iso oppi oli se, miten paljon yhden ihmisen aktiivisuus voi tuota yksittäiselle kylälle uusia asukkaita. Täytyy olla uskoa omaan asiaan, mutta myös sinnikkyyttä ja sitkoa. Toinen tärkeä asia, jonka puhujat nostivat esiin, on viestinnän merkitys, Marko Ämmälä pohti.

Längelmäen viesti lapualaisille oli selkeä. Se, että asia on olemassa verkkosivuilla ei tarkoita, että se olisi olemassa ihmisten mielissä. Asioista täytyy viestiä ja kertoa koko ajan ja erilaisin tavoin. Kaupunginjohtajan persoonalla ja otteella on jämsäläisten mukaan merkittävä vaikutus siihen, miten muu kaupunkiorganisaatio hankkeisiin ja kyliin suhtautuu.

Elävät kylät -hankkeen kokemuksia kertoivat Längelmäellä Antti Lähdesmäki ja Ismo Reikimaa

- Keskustelimme myös nuorten mukaan saamisesta. Längelmäen kyläyhdistyksen hallitus on ottanut alle 18-vuotiaan aktiivin kokouksiin mukaan puheoikeudella. 

 


Ruoveden Vinhan kirjakauppa vuodelta 1903

Kotimatkalla retkue pysähtyi vielä Ruoveden keskustassa vuodesta 2023 toimineeseen Vinhan kirjakauppaan. Aikanaan kirjakauppatoiminnan ollessa lakkautusuhan alla kauppa sai uudet yrittäjät. Siitä on kasvanut kymmeniä tuhansia kirjallisuusmatkailijoita houkutteleva kohde, jossa on uusien ja vanhojen kirjojen lisäksi tarjolla kahvila, taidetta, tapahtumia ja yöpymismahdollisuus. Kesäaikaan kirjakauppa majoituspalveluineen työllistää yli 20 henkilöä.

Lisätietoja löydät osoitteesta Vinhan kirjakauppa | Kirjakauppa, majoituspaikka, taidegalleria ja kahvila Ruovedellä

- Tämän kirjakaupanhan ei pitäisi olla olemassa, mutta niin se vain on. Uskomatonta mitä ihmisten uutteruudella ja uskolla omaan tekemiseen voidaan saada aikaan, Marko Ämmälä tiivisti sydänkylien väen tunnelmat.

Kotimatkan lopulla Sydänkylät-hankkeen ohjausryhmän jäsen Jussi Lähde summasi kohtaamisten ja tapaamisten antia.

- Saamme usein vierailla monissa sellaisissa paikoissa, joissa meille kerrotaan mitä seudulla on joskus ollut ja mitä sieltä on menetetty. Silloin ollaan matkalla jostain pois. On tärkeää huolehtia, että Sydänkylillä ja Lapualla on toisenlainen tarina, että meillä on jotain, mitä kohti olemme menossa. Silloin uudetkin ihmiset rohkaistuvat tulemaan tuohon tarinaan mukaan, Lähde tuumi.

Retkeläisten keskuudessa oli vahva näkemys siitä, että tällaisista matkoista halutaan muodostaa traditio. Ohjelman ja järjestelyjen osalta rima on asetettu erittäin korkealle.

Seuraava
Seuraava

Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo: Kotiseutu on sydämen asia