Saunakylän Saija Silén: Kirkossa pitää käyttäytyä niin kuin saunassa
Artikkeli on tiivistelmä Saija Silénin Sydänkylät-kevätretken osallistujille pitämästä esityksestä Jämsässä 26.4.2025.
“Kun puhun saunasta, puhun aina savusaunasta”
Kun puhun saunasta, puhun Jämsän Saunakylän ihmisten tavoin aina savusaunasta. Näen, että savusauna oli keskeinen osa sitä, miten suomalaisista tuli suomalaisia ja sen myötä myös tasa-arvoinen maa ja valtio.
Tämä johtuu siitä, miten saunaan mentiin. Sinne mentiin aina yhdessä, riippumatta siitä olitko rikas vai köyhä, mistä päin Suomea tai maailmaa olit kotoisin, mikä oli seksuaalinen suhtautumisesi tai miten ajattelit poliittisesti.
Saunassa ei tarvittu edes yhteistä kieltä. Mutta se mitä saunassa tarvittiin, oli hyvät käytöstavat. Saunassa toimiminen perustuu toisen kunnioittamiseen. Kysytään, voinko laittaa löylyä? Onko täällä hyvä? Laitan oven kiinni, etteivät löylyt karkaa. Jätän saunan puhtaaksi seuraaville saunojille.
Jämsän Saunakylä huolehtii että historialliset savusaunat ovat käyttökunnossa ja säilyvät tuleville sukupolville.
Saunassa on hyvin tarkat etikettisäännöt
Saunassa ei huudeta tai tönitä, liikumme varovasti, ketään ei ajeta saunasta pois, ellei hän ole humalassa. Humalassa ei pidä saunaan tulla, ettei satuta itseään tai loukkaa muita. Sauna on ollut meidän suomalaisten käytöstapojen ja moraalin pohja.
Meillä on sellainen sananlasku Suomessa, että saunassa pitää olla kuin kirkossa. Luulen että se on ollut alkujaan toisin päin. On annettu ohje, että kirkossa pitää olla kuin saunassa. Sauna on ollut Suomessa kauemmin kuin kirkko. Saunakulttuuri on syntynyt viimeistään noin vuonna 800 jälkeen ajanlaskun alun. Siltä ajalta on olemassa ensimmäisen kirjalliset kuvaukset saunasta ja siitä, miten saunoja on käytetty.
Niiden perusteella tiedämme, että edelleen me toimimme kuten silloin. Menemme edelleen puiseen huoneeseen, jossa on kivistä tehty kiuas, johon laitetaan vettä, josta tulee löylyä. Istumme lauteilla ja useasti vihdomme. Tämä on pysynyt melko lailla muuttumattomana sieltä rautakaudelta tai viikinkiajalta, miten sitä haluammekin kutsua. Ja nyt elämme 2020-lukua. Suomen kansa on säilyttänyt tämän tavan. Sauna myös erottaa meidät monista muista kansakunnista.
Sauna kuuluu kaikkien suomalaisten kotiseutuun. Saunakulttuuri on elävän kulttuurin tarinaa.